Mellomtiden

Kunstnerisk utviklingsarbeid ledet av førsteamanuenser Wahlström Nesse og Kjos, produsert av Rom for Dans.

Utbredelsesområde: Norsk
Type arrangement:
Danseforestilling
Arrangør:
Rom for Dans
Sted:
Oslo
Tidspunkt:
November 2020 og 2021 (DKS Oslo)
Personer:  
Caroline Wahlström Nesse (kunstnerisk ansvar), Marius Kjos (dramaturgi, scenografi), begge førsteamanuenser ved HFDK
Medskapende utøvere:
Tora Brekke, Kristine Søgnesand og Jonathan Ibsen
Andre medvirkende: Martin Ødegaard (komposisjon/musikk), Kjell Nordström (Kostyme, rekvisitter), Ane Reiersen (lys), Morten Pettersen (lyd)
Produsent:
Camilla Myhre
Produksjonsledelse:
Thea Åretun Svensson og Martin Bergo Selsjord

Utviklingsarbeidet som ledet frem til forestillingen Mellomtiden utforsket begrepet tid, og hentet inspirasjon fra Fantasy-sjangerens estetikk, historier og karakterer. Arbeidsprosessen endte i en helaftens forestilling for barn/unge fra ca. 10 år og voksne.

Begrepet tid, én av de tre koreografiske størrelsene, ble utviklet til spørsmål som; hvor lenge er en evighet – og hva skjer i mellomtiden?

Forestillingen inneholdt mange ulike fortellerelement som skapte flere lag av fortolkningsmuligheter for publikum. Det ble tatt i bruk filmatiske virkemidler ved hjelp av lys og lyd, og handlingen skiftet mellom ulike steder i rommet. Dette bygger videre på Wahlström Nesse og Kjos´ tidligere arbeide med kronotop som teori og begrep for å leke med tid og sted, slik det også ble gjort i deres kunstneriske utviklingsarbeid «Underlandet» fra 2015. 

Oppskrift på Fantasy: Ta en tidløs verden og en historie om liv og død. Tilsett et problem, og gjerne noen fantasifulle skikkelser som kan ta oss med fra en tid til en annen. Ta gjerne også med en mytologisk skapning, et ikke-menneskelig vesen, for eksempel en drage. Rør godt!

Tiden vi lever i og den ytre konteksten som pandemien har gitt oss tilla dessuten forestillingen nye meningslag. For hvordan forholder vi oss til en verden der alt snus på hodet og blir uforutsigbart, og vi ikke lenger kan møtes på vanlig vis?

Pandemien gav også utfordringer ift smittevern og det ble utviklet en smittevennlig versjon. Dessverre ble forestillingen avlyst dagen før premiere. Studentene ved HFDK rakk allikevel å delta på en prøveforestilling, og fikk innblikk både i prosess og oppleve den ferdige forestillingen. Det ble gjort en presentasjon av arbeidet bak, og kunstnerne deltok i en refleksjon sammen med studentene.

Som en forlengelse av det kunstneriske utviklingsarbeidet, og på grunn av avlysning, ble forestillingen filmet. I ettertid har førsteamanuenser Wahlström Nesse og Kjos utviklet en kunstfilm, i samarbeid med filmskaper Elin Osjord.

Forestillingen er innkjøpt av Den Kulturelle Skolesekken Oslo i november 2021, og vil inngå i mønstringen KROM-spring på Rom for Dans i desember 2021.


Link: https://romfordans.no/mellomtiden/

Andre forskningsprosjekter